Το παρόν αποτελεί ενημερωτικό e-mail λόγω της υποχρέωσης για τις Ψηφιακές Ετικέτες των Οίνων (e-Labels) και τα QR Codes σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε
Οι νέοι κανόνες επισήμανσης κρασιών της ΕΕ ορίζουν ότι τα κρασιά και τα αρωματισμένα κρασιά που παράγονται μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023 (ουσιαστικά τα κρασιά εσοδείας 2024) πρέπει να παρέχουν στον καταναλωτή διατροφικές πληροφορίες και συγκεκριμένα στις υποχρεωτικές ενδείξεις βάσει του άρθρου 119 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα πρέπει να περιλαμβάνονται η διατροφική δήλωση και ο κατάλογος των συστατικών.
Αυτός ο οδηγός εξηγεί τι απαιτείται και τις επιλογές συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών QR.
Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τον νόμο και αναζητάτε βήμα προς βήμα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωσης, επισκεφθείτε τον οδηγό μας σχετικά με τη χρήση κωδικών QR και ηλεκτρονικών ετικετών για τη συμμόρφωση.
Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις;
Όλοι οι οίνοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής με βάση την ημερομηνία παραγωγής και εισαγωγής πρέπει να περιλαμβάνουν γνωστοποίηση των συστατικών, των αλλεργιογόνων, της ενέργειας και των διατροφικών πληροφοριών, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117.
Τα αλλεργιογόνα και οι δυσανεξίες πρέπει να αναγράφονται ή να επισυνάπτονται φυσικά στο προϊόν, ενώ τα συστατικά και οι διατροφικές πληροφορίες μπορούν προαιρετικά να γνωστοποιούνται με «ηλεκτρονικά μέσα» δηλαδή με ψηφιακές ετικέτες Οίνων (e-Labels, QR Codes)
Τα κρασιά που δεν συμμορφώνονται θα αποσύρονται από την αγορά και ενδέχεται να επιβληθούν και κυρώσεις, σύμφωνα με το νόμο όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 1306/2013 κεφάλαιο IV, άρθρο 89.
Ποια είναι η προθεσμία για τη συμμόρφωση;
Τα κρασιά που «παρήχθησαν» στην Ε.Ε. πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 ή εισήχθησαν πριν από την ημερομηνία αυτή, εξαιρούνται από τις απαιτήσεις και μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται στην Ε.Ε. μετά την ημερομηνία αυτή, μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων. Όλοι οι οίνοι εκτός αυτών των εξαιρέσεων πρέπει να συμμορφώνονται.
Ο ορισμός της έννοιας «παράγεται» ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του οίνου π.χ. οι οίνοι δεύτερης ζύμωσης. Αυτό αποσαφηνίστηκε πιο πρόσφατα σε μια επικαιροποίηση της ανακοίνωσης της Επιτροπής στις 24 Νοεμβρίου 2023.
Ποιες πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται στην ίδια την ετικέτα του κρασιού;
Οι ενεργειακές πληροφορίες, πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των κρασιών με το σύμβολο «Ε» με βάση μια ποσότητα των 100 ml.
Οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται στην ίδια την ετικέτα του οίνου:
- Ονομασία της κατηγορίας
- Δυσανεξίες και αλλεργιογόνα
- Πραγματικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο
- Ένδειξη προέλευσης
- Ο εμφιαλωτής & στην περίπτωση αφρωδών οίνων, το όνομα του παραγωγού/πωλητή
- Ο εισαγωγέας στην περίπτωση εισαγόμενων οίνων
- Περιεκτικότητα σε ζάχαρη στην περίπτωση αφρώδους οίνου
- Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας για τα αποαλκοολωμένα αμπελοοινικά προϊόντα με αποκτημένο αλκοολικό τίτλο μικρότερο του 10% κατ’ όγκο
- Αριθμός παρτίδας
- Καθαρή ποσότητα
Ποιες πληροφορίες μπορούν να παρασχεθούν από μια διεύθυνση URL ή έναν κωδικό QR;
Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες για τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες, μέσω ενός κωδικού QR στην ετικέτα του οίνου, η οποία στέλνει τον καταναλωτή σε μια ιστοσελίδα με τις εν λόγω πληροφορίες.
Όταν η διατροφική δήλωση και ο κατάλογος των συστατικών παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα, ο σύνδεσμος (κωδικός QR ή παρόμοιος κωδικός) προς τη διατροφική δήλωση και τον κατάλογο των συστατικών πρέπει να παρουσιάζεται στην ετικέτα στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις
Σημειώστε ότι η ηλεκτρονική ετικέτα (e-label) δεν μπορεί να περιέχει πληροφορίες που προορίζονται για σκοπούς πωλήσεων ή μάρκετινγκ. Η διανομή στοιχείων πωλήσεων και μάρκετινγκ παράλληλα με τα απαιτούμενα στοιχεία για τα συστατικά ή τα θρεπτικά στοιχεία αποτελεί παραβίαση του κανονισμού.
Η παροχή άλλων πρόσθετων προαιρετικών πληροφοριών στην ετικέτα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ετικετών) ρυθμίζεται από το άρθρο 118 του κανονισμού ΚΟΑ, σύμφωνα με το οποίο η επισήμανση των αμπελοοινικών προϊόντων δεν μπορεί να συμπληρώνεται από πρόσθετες ενδείξεις, εκτός εάν αυτές πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού FIC. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 παράγραφος 2 του κανονισμού FIC ορίζεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα που παρέχονται σε προαιρετική βάση δεν παραπλανούν τον καταναλωτή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 του εν λόγω κανονισμού· και βασίζονται, κατά περίπτωση, σε σχετικά επιστημονικά δεδομένα. Επιπλέον, στο άρθρο 37 του κανονισμού FIC προβλέπεται ότι η αναγραφή των πληροφοριών αυτών δεν γίνεται εις βάρος του χώρου που διατίθεται για τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα.
Ποια μορφή πρέπει να έχει η διατροφική δήλωση;
Η διατροφική δήλωση πρέπει να διατίθεται σε μορφή πίνακα, εφόσον το επιτρέπει ο χώρος, είτε στη φυσική είτε στην ηλεκτρονική ετικέτα. Τα οινοποιεία μπορούν επίσης να επιλέξουν να εμφανίζουν τη διατροφική δήλωση σε γραμμική μορφή, εάν ο χώρος δεν επιτρέπει τη μορφή πίνακα στην φυσική ετικέτα. Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμητικές διατροφικές τιμές πρέπει να ευθυγραμμίζονται και να δίνονται ανά μερίδα και ανά 100ml. Ο κατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει το είδος της διατροφής με την ακόλουθη μορφή:
- Ενέργεια
- Λίπος
- εκ των οποίων κορεσμένα
- Υδατάνθρακες
- εκ των οποίων σάκχαρα
- Πρωτεΐνες
- Αλάτι
Τι συμβαίνει όταν υπάρχει διαφορά στις τιμές της διατροφικής δήλωσης ανάμεσα σε παρτίδες του ίδιου προϊόντος
Λόγω της φύσης των αμπελοοινικών προϊόντων, οι οίνοι μπορεί να έχουν διαφορετικές ενεργειακές τιμές ανάλογα με την παρτίδα τους. Ως εκ τούτου, ζητείται από τα οινοποιεία να παρέχουν τη «μέση τιμή» των αμπελοοινικών τους προϊόντων, η οποία είναι μια τιμή που «αντιπροσωπεύει καλύτερα την ποσότητα του θρεπτικού συστατικού, την οποία περιέχει ένα δεδομένο τρόφιμο, και αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις για τη φυσική μεταβλητότητα των τροφίμων, την εποχιακή μεταβλητότητα, τα πρότυπα κατανάλωσης και άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν διαφοροποίηση της πραγματικής τιμής».
Για την επίτευξη αυτής της αντιπροσωπευτικής τιμής, τα οινοποιεία καλούνται να λάβουν υπόψη τους
- Την χημική ανάλυση των οίνων
- Τις μέσες τιμές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο παράρτημα XIV του κανονισμού FIC
- Τα γενικά καθιερωμένα και αποδεκτά δεδομένα
Από την ανάλυση αυτών των τριών παραμέτρων, τα οινοποιεία μπορούν να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση για τη δήλωση των διατροφικών τους τιμών, αν και είναι πιθανό η δήλωση να είναι στην πραγματικότητα διαφορετική από τις διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται. Για τη διαχείριση των αποδεκτών διατροφικών διαφορών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα έγγραφο που περιέχει την επισκόπηση των διαφόρων τιμών ανοχής.
![](https://wine-elabels.eu/wp-content/uploads/2024/10/labelling_nutrition-vitamins_minerals-guidance_tolerances_summary_table_012013_en-1024x724.webp)
Σημείωση: Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ΠΡΕΠΕΙ πάντα να είναι ακριβής.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο γνωστοποίησης των διατροφικών και ενεργειακών πληροφοριών, όπως ο τρόπος υπολογισμού των ενεργειακών τιμών και η οργάνωση των αλλεργιογόνων σύμφωνα με τους κανόνες, ανατρέξτε σε αυτόν τον λεπτομερή οδηγό.
Σε ποια γλώσσα πρέπει να εμφανίζονται οι πληροφορίες;
Ο νόμος απαιτεί να διατίθενται οι παραπάνω πληροφορίες σε μια επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. που είναι εύκολα κατανοητή από τον καταναλωτή. Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούν να καθορίζουν τις γλώσσες στις οποίες πρέπει να εμφανίζονται οι ψηφιακές ετικέτες Οίνων (e-Labels, QR Codes).
![](https://wine-elabels.eu/wp-content/uploads/2024/10/label-demo-print-1020x1024.png)
Παράδειγμα φυσικής ετικέτας κρασιού με κωδικό QR.
Είναι συμβατή η δημιουργία ιστοσελίδων με πληροφορίες για κάθε κρασί στον ιστότοπο της επιχείρησης του παραγωγού;
Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παρουσίαση αυτών των υποχρεωτικών πληροφοριών στο πλαίσιο του ιστοτόπου των παραγωγών δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 119 παράγραφος 5, δεδομένου ότι ο ιστότοπος ενός οινοπαραγωγού συνήθως αναμένεται να περιέχει εμπορικές πληροφορίες σχετικές με την εμπορική προώθηση και/ή τις πωλήσεις.
Αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο – βλέπε 2021/2117, άρθρο 16α (32) (γ) για περισσότερες πληροφορίες.
Επιπλέον, οι ιστότοποι συνήθως παρακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες. Το ηλεκτρονικό μέσο / η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου τοποθετούνται οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχει τις ίδιες εγγυήσεις με εκείνες που ισχύουν όταν οι πληροφορίες εμφανίζονται στη συσκευασία ή στην επικολλημένη ετικέτα όσον αφορά την αναγνωσιμότητα, τη σταθερότητα, την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Τέλος, το περιεχόμενο θα πρέπει να εμφανίζεται σε μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., οι οποίες είναι εύκολα κατανοητές από τον καταναλωτή, για να είναι συμβατό.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης κωδικών QR για την προβολή πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά του κρασιού;
Τα οινοποιεία επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό τους κωδικούς QR για να επιτύχουν συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ για τις ετικέτες οίνου για τους ακόλουθους λόγους:
- Σε σύγκριση με τις φυσικές ετικέτες, οι ψηφιακές ετικέτες Οίνων (e-Labels, QR Codes) μπορούν εύκολα να παρέχουν πληροφορίες σε οποιαδήποτε γλώσσα, εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα για όλους τους καταναλωτές της ΕΕ.
- Προσφέρουν άμεση ενημερώση των πληροφοριών που συνδέονται με τους κωδικούς QR, διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν πάντα πρόσβαση στα πιο πρόσφατα και ακριβή δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται να επανεκτυπώσετε τις φυσικές ετικέτες.
- Οι ψηφιακές ετικέτες μπορούν να περιλαμβάνουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες χωράνε σε μια φυσική ετικέτα, παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το προϊόν χωρίς να διακυβεύεται ο σχεδιασμός της ετικέτας καθώς και εξοικονόμηση σχετικά με τις δαπανηρές αλλαγές που σχετίζονται με τις αλλαγές στον σχεδιασμό της φυσικής ετικέτας.
- Οι καταναλωτές μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος του κειμένου, να χρησιμοποιούν προγράμματα ανάγνωσης οθόνης και να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Επίσης, οι κωδικοί QR επιτρέπουν επίσης την εύκολη ενσωμάτωση σε ηλεκτρονικά καταστήματα σε τιμοκαταλόγους ή μπροσούρες καθώς η νομοθεσία επιβάλλει ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πρόσβαση στην διατροφική πληροφορία ακόμα και κατά την παραγγελία του οίνου (π.χ. διαδικτυακά μέσω e-shop, στον κατάλογο ενός εστιατορίου κτλ)
- Οι ψηφιακές ετικέτες μειώνουν την ανάγκη για έντυπο υλικό
Πλατφόρμα δημιουργίας ψηφιακής ετικέτας οίνων (e-label)
![wine e labels logo for pdfs](https://wine-elabels.eu/wp-content/uploads/2024/06/wine-e-labels-logo-for-pdfs-342x375.jpg)
Η Ελληνική πλατφόρμα Ψηφιακής Ετικέτας Οίνων παρέχει μια αυτοματοποιημένη λύση για τους οινοπαραγωγούς, η εγγραφή είναι δωρεάν και μπορείτε άμεσα να δημιουργήσετε εως και 3 δωρεάν ηλεκτρονικές ετικέτες με τα αντίστοιχα QRCODES
Μέσα σε τέσσερα απλά βήματα ο παραγωγός έχει την δυνατότητα χρησιμοποιώντας την αυτόματη πλατφόρμα wine-elabels.eu να δημιουργήσει τις εναρμονισμένες με τον νέο κανονισμό ηλεκτρονικές ετικέτες.
Βήμα 1ο: Ο παραγωγός του οίνου συμπληρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες μέσω μιας εύχρηστης φόρμας ερωτηματολογίου στην πλατφόρμα Wine – E labels.eu
Βήμα 2ο : Η πλατφόρμα αυτόματα δημιουργεί την ψηφιακή ετικέτα και το QR-CODE της.
Βήμα 3ο: Ο παραγωγός εκτυπώνει το QR-CODE στην φυσική ετικέτα του οίνου
Βήμα 4ο: Ο καταναλωτής αφού σαρώσει το QR-CODE αποκτά πρόσβαση στην ηλεκτρονική ετικέτα
Ενδεικτικά, ορισμένες παροχές μέσω της πλατφόρμας είναι:
- Η δημιουργία της Διατροφικής Δήλωσης και της Λίστας Συστατικών εναρμονισμένες με τους νέους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
- Αυτόματη μετάφραση στις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. με βάση τις επίσημες μεταφράσεις του κανονισμού 934/2019 για τα συστατικά και τα πρόσθετα. Ιδιαίτερη σημασία έχει να σας παρέχει η πλατφόρμα τις ακριβείς επίσημες μεταφράσεις των προσθέτων και τους αντίστοιχους κωδικούς Ε και την δυνατότητα επιλογής όλων των προσθέτων.
- Αυτόματος υπολογιστής για την ενέργεια (kcal/kJ) με βάση τα στοιχεία της χημικής ανάλυσης του οίνου σας.
- Η περιβαλλοντική σήμανση συσκευασίας (Υποχρεωτική για εξαγωγές στην Ιταλία) και πληροφορίες βιωσιμότητας.
- Η δημιουργία της ψηφιακής ετικέτας και του αντίστοιχου QR Code που θα τοποθετηθεί στην φυσική ετικέτα.
- Δυνατότητα εμφάνισης ή απόκρυψης οποιουδήποτε πεδίου της ετικέτας. (Δηλαδή μπορείτε να συμπληρώσετε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της ετικέτας αλλά να επιλέξετε αν και ποια από αυτά τελικά θα εμφανίσετε ή όχι)
- Η δυνατότητα επεξεργασίας της ηλεκτρονικής ετικέτας για ενημέρωση των στοιχείων της.
Υπάρχουν διαθέσιμα τρία επίπεδα συνδρομών ανάλογα με τον συνολικό αριθμό ετικετών που θα θέλετε να έχετε στην διάθεσή σας.
![επιπεδα συνδρομών όλα](https://wine-elabels.eu/wp-content/uploads/2024/10/επιπεδα-συνδρομών-όλα.png)
Η αρχική τιμολόγηση για το απεριόριστο επίπεδο είναι σε προσφορά με έκπτωση. Μπορείτε να αναβαθμίσετε το πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή.
Στο απεριόριστο επίπεδο (UNLIMITED) υπάρχει διαθέσιμη η δυνατότητα για λίστες με συγκεντρωτικές παρουσιάσεις των κρασιών σας σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, γευσιγνωσίες κτλ. η οποία παρέχεται χωρίς επιπλέον χρέωση (δείτε ένα παράδειγμα λίστας)
Οι λίστες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πύλες πληροφοριών για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να ανακτούν τις πληροφορίες διατροφής, βιωσιμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών για κάθε κρασί σας.
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε ώστε να είναι εύχρηστη και κατανοητή για τον Έλληνα παραγωγό, στην Ελληνική γλώσσα.
Επιπλέον παροχές
Αναλαμβάνουμε την διενέργεια χημικών αναλύσεων για τις διατροφικές πληροφορίες καθώς και δημιουργία της ηλεκτρονικής διατροφικής ετικέτας οίνου (e-label) εξ ολοκλήρου (μαζί με τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό ενεργειακού περιεχομένου των οίνων) και με απεριόριστη διατήρηση της ετικέτας online χωρίς επιπλέον ετήσιες χρεώσεις (χωρίς συνδρομή στην πλατφορμα) με εφάπαξ χρέωση ανά ετικέτα. (Πληροφορίες εδώ)
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, διευκρίνιση ή πρόσφορά για χημικές αναλύσεις σχετικά με το Ενεργειακό – διατροφικό περιεχόμενο των οίνων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 210 300 5723
Σημείωση: Το παρόν άρθρο δεν παρέχει καμία νομική συμβουλή ή εγγύηση ακρίβειας. Ελέγχετε πάντοτε τις τελευταίες ρυθμίσεις της Ε.Ε. ή άλλες λεπτομέρειες κυβερνητικών κανονισμών από τις αρχικές πηγές.