Ηλεκτρονική ετικέτα οίνου μέσω QRCODE: Πληροφορίες για την συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό διατροφικής επισήμανσης της Ε.Ε. για τους οίνους

Οι νέοι κανόνες επισήμανσης κρασιών της ΕΕ ορίζουν ότι τα κρασιά και τα αρωματισμένα κρασιά που παράγονται μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023 πρέπει να παρέχουν στον καταναλωτή διατροφικές πληροφορίες και άλλες λεπτομέρειες με τρόπο που να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες. Μια εφικτή λύση αποτελεί η ηλεκτρονική ετικέτα οίνου μέσω QRCODE.

Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία χρησιμοποιώντας κωδικούς QR και ψηφιακές ετικέτες (e-labels).

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογή μιας λύσης QR-code για τα κρασιά της ΕΕ

Οι παραγωγοί οίνων αναμένεται να επιλέξουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να χρησιμοποιήσουν κωδικούς QR και ψηφιακές ετικέτες για τη συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό λόγω τριών βασικών πλεονεκτημάτων:

  • Πρώτον, ο κωδικός QR προσφέρει μια λύση για εξοικονόμηση χώρου, χωρίς να διακυβεύεται ο σχεδιασμός της ετικέτας καθώς και εξοικονόμηση σχετικά με τις δαπανηρές αλλαγές που σχετίζονται με τις αλλαγές στον σχεδιασμό της φυσικής ετικέτας.
  • Δεύτερον, οι κωδικοί QR είναι δυναμικοί, κάτι που σημαίνει ότι οι πληροφορίες πίσω από τον κωδικό QR μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι σύνηθες τα τελικά δεδομένα του εμφιαλωμένου οίνου συχνά να μην είναι διαθέσιμα όταν εκτυπώνονται οι ετικέτες. Χάρη στους δυναμικούς κωδικούς QR, ωστόσο, τα δεδομένα αυτά  μπορούν να προστεθούν την στιγμή που το προϊόν θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Έτσι, οι κωδικοί QR μπορούν να εκτυπωθούν στην ετικέτες άμεσα, ενώ οι σελίδες προορισμού (ψηφιακές ετικέτες ή ηλεκτρονικές ετικέτες) μπορούν να ενημερώνονται και να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, όπως απαιτείται, ακόμη και αν υπάρξουν προσαρμογές στους κανονισμούς.
  • Τρίτον, οι κωδικοί QR επιτρέπουν επίσης την εύκολη ενσωμάτωση σε ηλεκτρονικά καταστήματα σε τιμοκαταλόγους ή μπροσούρες καθώς η νομοθεσία επιβάλλει ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πρόσβαση στην διατροφική πληροφορία ακόμα και κατά την παραγγελία του οίνου (π.χ. διαδικτυακά μέσω e-shop, στον κατάλογο ενός εστιατορίου κτλ)

Ποια είναι η διαδικασία για την δημιουργία μια ψηφιακής/ηλεκτρονικής ετικέτας οίνου μέσω της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας wine e-label

Βήμα 1ο

Ο παραγωγός του οίνου συμπληρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες μέσω μιας εύχρηστης φόρμας ερωτηματολογίου στην πλατφόρμα Wine – E labels.eu

Βήμα 2ο

Η πλατφόρμα αυτόματα δημιουργεί την ψηφιακή ετικέτα και το QR-CODE της.

Βήμα 3ο​

Ο παραγωγός εκτυπώνει το QR-CODE στην φυσική ετικέτα του οίνου

Βήμα 4ο​​

Ο καταναλωτής αφού σαρώσει το QR-CODE αποκτά πρόσβαση στην ηλεκτρονική ετικέτα

Η παραπάνω διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για νέα κρασιά που παράγονται εκείνη τη χρονιά και προορίζονται για πώληση στην Ε.Ε

Τι γίνεται αν βιάζομαι να εκτυπώσω ετικέτες κρασιών με κωδικούς QR;

Εάν το οινοποιείο σας βιάζεται να εκτυπώσει ετικέτες, είναι δυνατό να ξεκινήσετε τη διαδικασία συμμόρφωσης δημιουργώντας τους κωδικούς QR, κατεβάζοντάς τους και εκτυπώνοντάς τους στην φυσική ετικέτα του οίνου. Οι ενημερώσεις της ηλεκτρονικής ετικέτας μπορούν να πραγματοποιηθούν αργότερα, όταν το κρασί θα βγει στο εμπόριο προς πώληση. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε μια πλατφόρμα e-label που υποστηρίζει τη δυνατότητα να εκτυπώσετε πρώτα τους κωδικούς QR και αργότερα να δημιουργήσετε ή να ενημερώσετε τις ψηφιακές ετικέτες. Η πλατφόρμα wine-elabels.eu σας καλύπτει πλήρως σε αυτό.

Τέσσερα απαραίτητα βήματα για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό

Σημείωση: Καλό να έχετε κατά νου ότι οι οδηγίες προς τη συμμόρφωση ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Βήμα 1: Οργανώστε τις πληροφορίες του προϊόντος σας

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να οργανωθούν όλες οι πληροφορίες για τα προϊόντα κρασιού που θα χρειαστείτε για να εισαγάγετε στη, πλατφόρμα ψηφιακών ετικετών. Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. σε ένα υπολογιστικό φύλλο. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν προαιρετικές (συνιστώμενες) και υποχρεωτικές πληροφορίες για τις ψηφιακές ετικέτες κρασιών:

Πληροφορίες του Προϊόντος (οίνου)
  • Eμπορική ονομασία (Trademark)
  • Χώρα καταγωγής
  • Εισαγωγέας, εμφιαλωτής και παραγωγός
  • Γεωγραφικές Ενδείξεις
  • Εσοδεία (vintage)
  • Καθαρή ποσότητα προϊόντος – όγκος σε χιλιοστόλιτρα
  • Διατροφικές πληροφορίες
  • Δήλωση αλλεργιογόνων
  • Ποσοστό αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV)
  • Περιεκτικότητα σε σάκχαρα
  • Ποικιλία / ποικιλίες σταφυλιών και ποσοστά τους
  • Περιγραφή προϊόντος
  • Ημερομηνία λήξης
Μεγέθη σερβιρίσματος

Ο νόμος απαιτεί διατροφικές και ενεργειακές πληροφορίες που βασίζονται σε μερίδα των 100 ml. Μπορείτε επίσης προαιρετικά να παρέχετε πληροφορίες με βάση άλλο μέγεθος μερίδας καθώς ένα τυπικό μέγεθος μερίδας (π.χ. 125 mL, καθώς αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι πιο χρήσιμες για τους πελάτες)

Ημερομηνία λήξης

Για κρασιά που έχουν (μερικώς) αποαλκοολωθεί με ABV μικρότερο από 10%, θα πρέπει να δώσετε μια ημερομηνία ελάχιστης αντοχής ή μια ημερομηνία λήξης. Αυτό αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117.

Συστατικά

Τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται με φθίνουσα σειρά βάρους στην ηλεκτρονική ετικέτα, επομένως θα πρέπει να οργανώσετε τις πληροφορίες σας με αυτόν τον τρόπο και όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011 . Επίσης, τα πρόσθετα πρέπει να ταξινομούνται με βάση την λειτουργική τους κατηγορία. Η πλατφόρμα wine-elabels.eu σας δίνει αυτή τη δυνατότητα αυτόματα.

Διατροφικά στοιχεία

Θα χρειαστεί να προετοιμάσετε τα ακόλουθα διατροφικά στοιχεία για κάθε προϊόν κρασιού:

  • Ενέργεια (Η πλατφόρμα wine-elabels.eu μπορεί να την υπολογίσει αυτόματα απλά εισάγοντας τα δεδομένα της χημικής ανάλυσης)
  • Ολικά λιπαρά
  • Κορεσμένα λιπαρά
  • Ολικοί υδατάνθρακες
  • Σάκχαρα
  • Πρωτεΐνες
  • Αλας

Η λύση ηλεκτρονικής ετικέτας που θα επιλέξετε θα πρέπει να παρέχει μια αυτόματη λύση για τον υπολογισμό της ενέργειας, αν και μπορείτε να υπολογίσετε την ενέργεια απευθείας μόνοι σας. Η πλατφόρμα wine-elabels.eu σας καλύπτει σε αυτό.

Αλλεργιογόνα και δυσανεξίες

Οποιαδήποτε αλλεργιογόνα πρέπει να τυπώνονται στη φυσική ετικέτα και, εάν χρησιμοποιείτε και λύση ηλεκτρονικής ετικέτας ή ψηφιακής ετικέτας, πρέπει να εμφανίζονται και εκεί. Βλέπε (άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011) .

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την ενέργεια, τα συστατικά και τα πρόσθετα

Πώς υπολογίζεται η ενέργεια του οίνου;

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο αποδεκτές μέθοδοι υπολογισμού της ενέργειας:

  • Μέθοδος 1: Υπολογιστής τύπου με συντελεστές μετατροπής με βάση τα σάκχαρα, το αλκοόλ και μερικές άλλες παραμέτρους (οξύτητα, πολυόλες).
  • Μέθοδος 2: Χρησιμοποιώντας μια γενική μέση τιμή ανά τύπο κρασιού. Ο πίνακας παρέχεται σε αυτό το αυτορυθμιζόμενο έγγραφο 
Τι ορίζεται ως συστατικό; 

Συστατικό σημαίνει «κάθε ουσία ή προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των αρτυμάτων, των προσθέτων τροφίμων και των ενζύμων τροφίμων και κάθε συστατικού ενός σύνθετου συστατικού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν ακόμη και αν είναι σε τροποποιημένη μορφή (τα υπολείμματα δεν θεωρούνται «συστατικά»» (άρθρο 2 (ΕΕ) 1169/2011))

Τα πρόσθετα τροφίμων θεωρούνται συστατικό σύμφωνα με τον γενικό ορισμό του «συστατικού», όπως προβλέπεται στον κανονισμό FIC [άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο στ)] και, ως εκ τούτου, όλα τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή οίνου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του καταλόγου των συστατικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 στοιχείο β) του κανονισμού FIC, τα πρόσθετα και τα ένζυμα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ως τεχνολογικά βοηθήματα [βοηθητικά μέσα επεξεργασίας] δεν απαιτείται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συστατικών.

Ωστόσο, το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ίδιου κανονισμού προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή κάθε συστατικού ή τεχνολογικού βοηθήματος [βοηθητικού μέσου επεξεργασίας] που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή του προϊόντος και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.

Όλα τα πρόσθετα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας που επιτρέπονται στην παραγωγή οίνου στην ΕΕ καθορίζονται στο παράρτημα I μέρος Α πίνακας 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/934.

Τι γίνεται με τις μεταφράσεις; Χρειάζεται να μεταφράσετε την ηλεκτρονική ετικέτα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ;

Ο νόμος απαιτεί τη διάθεση ηλεκτρονικών ετικετών στη γλώσσα ή τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στις αγορές που πωλούνται τα προϊόντα. Αναφέρει επίσης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να καθορίσουν τις γλώσσες στις οποίες πρέπει να εμφανίζονται οι ηλεκτρονικές ετικέτες.

Με βάση αυτό το δεδομένο είναι προτιμότερο να υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης των ηλεκτρονικών ετικετών και στις 24 γλώσσες της ΕΕ, με τη γλώσσα να εμφανίζεται ανάλογα είτε με τη χώρα όπου σαρώνεται ο κωδικός QR της ηλεκτρονικής ετικέτας είτε τη γλώσσα του συστήματος του χρήστη.

Η πλατφόρμα wine-elabels.eu παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης των συστατικών στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. Επίσης υπάρχει υποστήριξη σχετικά με την διόρθωση μεταφράσεων που τυχόν δεν εμφανίζονται σωστά.

Βήμα 2: Εισαγάγετε δεδομένα προϊόντος κρασιού (SKU) στην πλατφόρμα ψηφιακής ετικέτας.

Ο παραγωγός εισάγει τα δεδομένα του προϊόντος στην πλατφόρμα. Στην συνέχεια η πλατφόρμα θα δημιουργήσει αυτόματα την ηλεκτρονική ετικέτα και το QRCODE που αντιστοιχεί σε αυτήν.

Βήμα 3 – Λήψη κωδικών QR

Κάθε προϊόν κρασιού (SKU) θα έχει τη δική του ηλεκτρονική ετικέτα και τον δικό του κωδικό QR. Έτσι π.χ. αν ο παραγωγός διαθέτει πέντε διαφορετικά κρασιά, με πέντε διαφορετικές ηλεκτρονικές ετικέτες, θα έχετε πέντε διαφορετικούς κωδικούς QR.

Αφού δημιουργήσετε τις ηλεκτρονικές ετικέτες σας, θα μπορέσετε στη συνέχεια να κατεβάσετε τους κωδικούς QR που παραπέμπουν σε αυτές.

Οι κωδικοί QR πρέπει να ληφθούν σε μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον γραφίστα σας ή να ενσωματωθεί εύκολα στη διαδικασία εκτύπωσης.

Βήμα 4 – Εκτύπωση του κωδικού QR στην φυσική ετικέτα του οίνου

Τώρα είστε έτοιμοι να εκτυπώσετε τους κωδικούς QR στις ετικέτες σας. Λάβετε υπόψη τις παρακάτω βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις.

Κάντε λήψη των κωδικών QR των e-label που δημιουργήσατε και στείλτε τους στον γραφίστα σας για να τους ενσωματώσει στην ετικέτα της φιάλης. Με το πράσινο πλήκτρο [Print QR Code (PDF)] μπορείτε να κάνετε λήψη του QR CODE σε μορφή PDF (vector). Είναι η μορφή αρχείου που συνήθως προτιμούν οι γραφίστες για καλύτερη ανάλυση. Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη και σαν εικόνα PNG (raster) με το μπλε κουμπί [Download (PNG)].

Λάβετε υπόψη σας ότι εάν το οινοποιείο σας βιάζεται να εκτυπώσει ετικέτες, μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας πρώτα τους κωδικούς QR και να τους ενσωματώσετε τις ετικέτες σας. Αργότερα και πριν την διάθεση του προϊόντος στην αγορά, μπορείτε να συμπληρώσετε με λεπτομέρειες τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ετικέτας οίνου που αντιστοιχεί στο QRCODE που ήδη έχετε εκτυπώσει.

Ηλεκτρονική ετικέτα οίνου μέσω QRCODE

Πού πρέπει να τοποθετηθεί ο κωδικός QR στην ετικέτα;

Τα περισσότερα οινοποιεία επιλέγουν να τοποθετήσουν τον κωδικό QR στην πίσω ετικέτα για να μην χρειαστεί να αλλάξουν την διαμόρφωση της κύριας (πρόσθιας) ετικέτας. Όταν η διατροφική δήλωση και/ή ο κατάλογος των συστατικών παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα, ο σύνδεσμος (κωδικός QR ή παρόμοιος κωδικός) προς τη διατροφική δήλωση και/ή τον κατάλογο των συστατικών πρέπει να παρουσιάζεται στην ετικέτα στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις

Τι πρέπει να αναγράφεται πάνω ή μέσα στον κωδικό QR;

H παρουσίαση ενός κωδικού QR θα πρέπει να είναι σαφής για τους καταναλωτές όσον αφορά το περιεχόμενό του, δηλαδή τις υποχρεωτικές πληροφορίες που παρουσιάζονται με ηλεκτρονικά μέσα. Οι γενικές ενδείξεις ή τα σύμβολα (όπως το «i») δεν επαρκούν για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της διάταξης αυτής. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού FIC, πρέπει να χρησιμοποιείται μια επικεφαλίδα (κείμενο) δίπλα στον κωδικό QR που να υποδεικνύει με σαφήνεια το σκοπό του κωδικού QR. Αυτό το κείμενο πρέπει να περιέχει τη λέξη «Συστατικά». Οι προτάσεις είναι να χρησιμοποιηθούν οι εκφράσεις: «συστατικά» ή «συστατικά και θρεπτικές αξίες» ή «συστατικά/διατροφικές αξίες». Η έκφραση «συστατικά» μπορεί να γραφεί σε οποιαδήποτε γλώσσα της ΕΕ, ωστόσο εάν η ετικέτα είναι ας πούμε στα αγγλικά, θα ήταν καλύτερο να γραφτεί στα αγγλικά ως “ingredients” .

Σε ποιο μέγεθος θα πρέπει να τυπωθεί ο κωδικός QR στην ετικέτα;

Μέγεθος: Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (ISO/IEC 15415) ο κωδικός QR πρέπει να είναι τουλάχιστον 11,49 mm x 11,49 mm. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό περιθώριο για να φτάσει το συνολικό μέγεθος στα 14,66 x 14,66 mm.

Θα πρέπει να έχει υψηλή αντίθεση, ιδανικά μαύρο σε λευκό.

Τι χρώμα πρέπει να είναι ο κωδικός QR;

Συνιστούμε έναν μαύρο κωδικό QR σε λευκό φόντο. Άλλα σκούρα χρώματα σε λευκό ή ανοιχτό φόντο μπορεί να είναι δυνατά, αλλά θα πρέπει να ελέγχονται σαρώνοντας μια δοκιμή εκτύπωσης με μια τυπική εφαρμογή ανάγνωσης κώδικα QR. Το λευκό σε μαύρο φόντο (ανεστραμμένο) μπορεί επίσης να λειτουργήσει, αλλά θα πρέπει να δοκιμαστεί καθώς απαιτεί επαρκή αντίθεση.

Τι άλλο θα πρέπει να αναγράφεται στην φυσική ετικέτα;

Είναι υποχρεωτικό να συμπεριλάβετε στο ίδιο οπτικό πεδίο με το QR CODE και την ενέργεια σε kj και kcal με την μορφή: 100 mL: E= XXX kJ/ XXX kcal. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία στην γραφή kJ και kcal.

Επίσης, όταν ο πλήρης κατάλογος των συστατικών παρέχεται με ηλεκτρονικά μέσα, οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να παρουσιάζονται στη συσκευασία ή στην επικολλημένη ετικέτα, αλλά όχι απαραίτητα στο ίδιο οπτικό πεδίο με άλλες υποχρεωτικές πληροφορίες (ισχύει η παρέκκλιση του άρθρου 40 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33).

Μπορείτε να έχετε έναν κωδικό QR για πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ετικέτας;

Η ηλεκτρονική σας ετικέτα μπορεί να έχει απευθείας σύνδεσμο προς τον ιστότοπό σας, αλλά δεν μπορείτε να συνδέσετε σελίδες με πληροφορίες μάρκετινγκ, όπως, ενδεικτικά:

  • Ηλεκτρονικά καταστήματα
  • Πωλήσεις προϊόντων
  • Προσκλήσεις εκδήλωσης
  • Ενημερωτικό δελτίο
  • Προγράμματα αφοσίωσης κ.λπ.

Τι γίνεται στην περίπτωση που επιλέξω να αλλάξω πάροχο ηλεκτρονικών ετικέτών;

Μπορείτε να μεταβείτε σε διαφορετικό προμηθευτή ηλεκτρονικών ετικετών αφού οι κωδικοί QR από αυτόν τον προμηθευτή έχουν ήδη εκτυπωθεί σε ετικέτες που έχουν επικολληθεί στις φιάλες των κρασιών; Πώς λειτουργεί το κλείδωμα προμηθευτή με ψηφιακές ετικέτες κρασιού και κωδικούς QR;

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσετε. Σε περίπτωση που επιλέξετε να τερματίσετε τη χρήση της υπηρεσίας, η πλατφόρμα wine-elabels.eu παρέχει λειτουργία ανακατεύθυνσης των QRCODE με ένα μικρό αντίτιμο ανά ετικέτα. Έτσι θα μπορούν τα ήδη δημιουργημένα QRCODES που έχουν τυπωθεί, να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τη νέα διεύθυνση URL που θα ορίσετε από τον νέο σας πάροχο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η πλατφόρμα δεν σας «κλειδώνει».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν πάροχο όπως η wine-elabels.eu που είναι μια καθιερωμένη επιχείρηση, με πολύχρονη παρουσία στην αγορά.

Scroll to Top